Vochtbestrijding specialisten

Vocht vanuit de grond

Vocht vanuit de grond

Beeld van de ondergrondse vocht invloed

Bron:www.debodemafsluiter.be

Vlaanderen heeft een vochtige bodem

Het zal u niet als verrassing in de oren klinken, maar Vlaanderen is een vochtig gebied en dat vinden we ook terug in de bodemgesteldheid. Een groot deel van dorpen en steden is op een drassige en vochtige ondergrond gebouwd en daarnaast ligt door inpoldering een deel van België onder waterniveau.

Vochtig zeeklimaat

Het klimaat in België kan als een zacht en vochtig zeeklimaat omschreven worden. Temperaturen liggen relatief hoog en de vochtige lucht van de Noordzee beïnvloedt de weersomstandigheden heel sterk en zorgen onder andere voor relatief veel neerslag.

Veel neerslag in BelgiŽ

Vanwege oceaan en zeestoringen en de ligging vlak naast de Noordzee kent Vlaanderen relatief veel neerslag op jaarbasis. Daarnaast zijn er veel rivieren, meren, kanalen en sloten aanwezig. Dit alles zorgt voor veel vochttoevoer.

Advertenties

Relatief veel neerslag in Vlaanderen

Advertenties

Resultaat : veel vocht met hydrostatische druk

Het resultaat van het aanwezige grondwater alsmede de regenval laat zich vertalen in een vochtige en drassige bodem. Een woning met funderingen en bijvoorbeeld een kelder liggen onder het grondwaterniveau. Door de grote hoeveelheid water ontstaat een soort opwaartse druk (net als een plastic bal die u onder water duwt) die inwerkt tegen de funderingen, maar ook via de kruipruimte naar binnen sijpelt. Op de afbeelding kunt u dit duidelijk zien. Bij gebrek aan horizontale vochtwering krijgt u last van optrekkend vocht, bij een lekke kelder krijgt u last van lekkages, bij gebrek aan bodemafsluiting krijgt u plassen water in de kruipruimte en bij gebrek aan kruipruimte isolatie wordt het vocht direct doorgegeven aan de bovenverdiepingen. Door de druk kan zelfs het kleinste scheurtje al veel grondwater doorlaten.

Nieuwbouw op voormalige sloten en kanalen

Zeker bij de realisatie van complete nieuwbouwwijken is er behoefte aan grote stukken grond. Deze vaak voormalige landbouwgrond wordt echter vaak al meer dan 100 jaar doorkruist met irrigatiekanalen en slootjes. Deze slootjes worden volgestort met zand en er wordt dan gebouwd. De ervaring leert echter dat de grond rondom deze voormalige sloten en kanalen vaak uitgehard is en de sloot een soort grote halve verharde schaal is geworden waardoor nog steeds grondwater blijft stromen. Zo is het een algemeen bekend verschijnsel dat in bepaalde nieuwbouwwijken er complete kanalen in de kruipruimtes stromen en dat het verzakken van terrassen straatwerk veel voorkomt. Algemeen advies: wees voorzichtig met de aanschaf van een woning in een voormalig landbouwgebied of moerassige delta.

Gratis Offerte

Devochtbestrijder.nl is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op onderstaande button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen.

gratis vochtbestrijding offerte aanvragen
ISOLEADS